zondag 25 november 2007

Artist Upclose: Freeway

Leslie Pridgen ofwel Freeway is op 8 juli 1979 geboren in Philadelphia. Hij is getekend bij Jay-Z’s Roc-A-Fella. Hij staat bekend om zijn lange baard, die hij heeft vanwege zijn Moslim geloof. Zijn naam heeft hij van de bekende drugsdealer “Freeway” Ricky Ross. Rapper Rick Ross heeft zijn naam ook van deze befaamde drugsdealer.

Freeway

Hij begon te rappen in 1997 op zijn school samen met Beanie Sigel, die ook in Philadelphia woonde. Nadat Beanie Sigel getekend werd bij Roc-A-Fella Records heeft Beanie Freeway geholpen aan een platencontract eveneens bij Roc-A-Fella.

In 2003 kwam zijn eerste solo album uit: Philadelphia Freeway. Dit album was geproduceerd door oa Just Blaze en Kanye West. Zijn grootste hit was “Flipside” featuring Peedi Crack. Een van de andere highlights van zijn album was het liedje “Life”. Hij heeft dit geschreven als een brief naar zijn vriend uit zijn jeugd genaamd Book die in de gevangenis zit. Hij zegt over zijn vriend: “We zijn samen opgegroeid in dezelfde buurt, zelfde leeftijd en alles. Nu maak ik muziek en zit hij opgesloten. We praatten eerst altijd met elkaar en nu schrijf ik hem brieven maar hij schrijf me niet terug. Ik denk dat hij een beetje zuur is omdat hij niet vrij is.” Aan het einde van het liedje rapt Freeway, “…my man Book ain’t writing me back/ So I figure trying to reach him with rhymes”.


Freeway

Na zijn debut album vormde Freeway een groep genaamd Ice City. Deze groep is genoemd naar zijn buurt North Philly. De leden zijn Freeway, Face Money, Bars, Indy 500, Peedi Crack en Hydro. Hun eerst album "Welcome to the Hood" kreeg weinig aandacht.

Zijn 2e album Free At Last kwam 20 november 2007 in Amerika uit. Gastrappers waren onder andere Jay-Z, Scarface, 50 Cent, Busta Rhymes, Jadakiss en Rick Ross. Freeway zei het volgende over zijn nieuwe album: "The album is soulful. I think it's gonna be another classic,". "I didn't fall into what people thought I was going to do or what everyone else is doing. If you're a fan, you'll love it."

Freeway featuring Rick Ross - Lights Get Low